вторник, 27 април 2010 г.

Описание на американския стафордширски териер

Стандартът на породата описва американския стафордширски териер като куче с необикновена сила, но същевременно жизнерадостно и обаятелно. Неголемият ръст, до 48 см, компактността, невзискателността, надеждността, безстрашието, беззаветната преданост към стопанина и неподкупността са само малка част от характерните положителни черти на амстафа.

Тези кучета имат уравновесен характер, койо им е генетически заложен. Процесите на възбуждане не преобладават над процесите на задържане, затова всеки амстаф е готов мигновено да изпълни всяко желание на обожаемия си стопанин и веднага да се върне в изходното положение и състояние.

Американският стафордширски териер е много смело и активно куче, притежаващо ярко изразено чувство за собствено достойнство, с висок интелект и целеустремено. То много добре се поддава на дресировка, точно и качествено изпълнява командите. Послушанието и съобразителността му са напълно обясними – в продължение на много години отборът на кучетата за развъждане е протекъл именно по тези качества, а кучетата с отклонения в психиката са били отстранявани от развъдна дейност.

Американският стафордширски териер е идеално куче за града. Неголемите му размери дават възможност да се отглежда даже в жилище с малка квадратура. Той има отлично здраве и силен имунитет, напълно невзискателен е към храната и винаги е в добро настроение, с което е способен да зарази и заобикалящите го.

При правилно възпитание, отглеждане и хранене от американския стафордширски териер се получава прекрасен телохранител и надежден приятел. Външният му вид внушава уважение – това е набито, мускулесто и хармонично сложено куче, правещо впечатление с необикновената си сила. Амстафът не е драка и побойник, той не търси повод да се сбие, но в случаи на нападение или заплаха реагира мълниеносно и безстрашно и почти винаги излиза победител.

При вида на озъбената физиономия на американския стафордширски териер, злосторниците загубват дар слово, а чувайки с нищо несравнимия зловещ рев, буквално се вкаменяват от страх. Добре обученият амстаф с лекота може да се справи с трима хулигани. Той може да скочи до 2 м височина, може да се катери по дървото като котка, плува и се гмурка като водолаз.

Американският стафордширски териер отлично преценява положението и ако действително стопанинът му е застрашен, винаги е готов да го защити. У дома и в семейството, сред любимите си хора, той дава воля на нежното си и предано сърце и пламенни чувства. По време на игрите си се държи като малко кученце. Възпитаният амстаф прекрасно се разбира с непознати хора и кучета. Той много обича децата и е готов да вземе участие във всяка тяхна игра.

Американският стафордширски териер е неповторима и универсална порода. Точно затова тя се използва широко и прекрасно работи в руското министерство на извънредните ситуации, в полицията, митницата, охранява обекти и складове.

Историята на амстафа е съпътствана с множество легенди и още повече измислици и предразсъдъци. Той наистина може да бъде страшен противник, но поведението му зависи от хората, как ще бъде възпитан в първите месеци на живота му и на какво ще го научим.

Легендите за кучетата-убийци си остават просто легенди. За околните са опасни не кучетата, а техните стопани, тези, които дават командите. Американският стафордширски териер винаги е готов да служи на на любимия си стопанин и в случай на заплаха предано и самоотвержено е готов да защити него и семейството му.

2 коментара:

  1. tova e idealnoto ku4e za men az sum protiv tova ku4eto da si tursi da se sbie s nqkogo ili da e bezrazli4no kum vs i vsi4ki iskam takova ku4e i 6te si vzema

    ОтговорИзтриване